De judoloopbaan van Cees Hoebeke


De judoloopbaan van Cees Hoebeke begint in 1962 na de grote successen van Anton Geesink. Op 12 jarige leeftijd melde hij zich als lid bij Judo Club Zaandam op aandringen van zijn neef Cor van Westrop. Joop Corzilius was zijn eerst leraar en er zouden er nog vele volgen o.a Siem Boering en Henk Mol. Na de eerste beginselen van het judo onder de knie te hebben gekregen kwamen er ook wedstrijdsuccessen.

Op 13 jarige leeftijd clubkampioen, kampioen van de Zaanstreek en van Noord-Holland. Het is maar een kleine greep van de behaalde prijzen. Het grote succesjaar was 1966 in dat jaar werd hij Kampioen van Nederland in Amersfoort en werd hij afgevaardigd naar de Europese Kampioenschappen in Lyon Frankrijk. Na aanvankelijk de eerste wedstrijd te hebben verloren knokte hij zich via de herkansingen door naar de finale. Helaas werd de strijd om de eerste plaats verloren maar op een eerste keer Europese Kampioenschappen een zilveren medaille winnen was een ongekend succes. Terug in Nederland raakte Cees bij de eerstvolgende wedstrijd geblesseerd en moest 3 maanden revalideren. Na deze periode kreeg de maatschappelijke carrière voorrang.

Maar op 22 jarige leeftijd werd de judodraad weer opgepakt en hij hervatte de judotraining bij Sportinstituut Henk Mol in Zaandam. Na verloop van tijd heeft Cees hier de judolessen van Henk Mol overgenomen en is Cees een nieuwe weg ingeslagen n.l. het lesgeven. Na het behalen van de 2e en 3e dan judo en na een jaren lange studie is Cees thans in het bezit van alle in de judosport te behalen diploma's. Een aantal sportscholen en verenigingen maakt gebruik van deze kennis. Kodokan in Purmerend, De Lorzie in Wormerveer en Sportschool Jan Lodder zijn een aantal plaatsen waar hij les geeft. Daarnaast is er zijn eigen vereniging in Uitgeest en Wormer. Tevens is Cees ook een aantal jaren judoscheidsrechter geweest. Hierin heeft hij het tot scheidsrechter met een B licentie gebracht.

Uit de vele manieren van judo en judoles geven heeft Cees zich een eigen stijl van lesgeven aangeleerd. Door veel te observeren en analyseren is er een bepaalde manier van lesgeven ontwikkeld die bij veel judoka's, collega's, onderwijzers en ouders op prijs wordt gesteld. Op een aantal basisscholen worden kennismakingslessen gegeven en dit wordt door velen op prijs gesteld. In de lessen wordt veel aandacht besteed aan ukemi (valtechnieken), discipline, conditie, judotechnieken, wedstrijden, randori ne-waza en tachi-waza en dat alles volgens een combinatie van het Kawashi en het Kodokan systeem. Jigoro Kano heeft het judo ontwikkeld en Kawashi heeft de sport in Europa uitgedragen. De combinatie van deze stromingen wordt in de lessen van Cees gebruikt. Dit geeft een inspannende en leerzame les waarbij de fysieke inspanning groot is. Voor kinderen een uitstekende manier van ontspanning. Ook voor iedereen een prima lichamelijke ontwikkeling en ontspannend tegelijk. Aangezien Cees als lesgever en coach regelmatig langs de judomat is te vinden, is de judoloopbaan van Cees Hoebeke nog lang niet afgelopen en zult u hier in de toekomst nog veel van horen.

 

Multimedia Gallery
Uitslagen
Bekijk de uitslagen van alle (inter) nationale toernooien.
Links
JudoInside.com
judo bond nederland
ippon.org
   meer links